Säsongens femte deltävling för FIA Formula 3 European Championship står för dörren – och det har blivit dags för Felix Rosenqvist och hans rivaler att ta sig an en sann förarfavorit. Belgiska Spa-Francorchamps – sju kilometer lång och fylld till bredden med mytomspunna kurvkombinationer som Eau Rouge och Blanchimont – har en självklar plats i motorsportens historieböcker, och återinträder på EM-kalendern efter ett års frånvaro under 2013.
Felix kommer till de djupa Ardennerskogarna med kraftig vind i seglen efter dubbelsegern i FA1 på Monza för två veckor sedan. Den senaste F3-tävlingen – som ägde rum i Budapest – slutade dock i frustration, sedan en bestraffning i helgens sista race tvingat förra årets EM-tvåa ut ur en segerbatalj som just börjat ta sin form. Lägg till det faktum att Spa-Francorchamps är en av få banor där Felix ännu inte har firat någon F3-seger, och det är enkelt att förstå att lågan brinner extra starkt när säsongen nu når sitt allra mest intensiva skede.
I backspegeln
FA1: Monza
6-8/6
[yes_list]
[/yes_list]
FIA F3 European Championship: Budapest (deltävling 4)
30/5 – 1/6
[yes_list]
- Felix Rosenqvist upp på pallen i Budapest
- Video: Felix summerar helgen i Ungern
- Galleri: Hungaroring
[/yes_list]
LAYOUT
Längd: 7.004 km
Invigd: 1922
Varvrekord F3: 2m16.123s (Félix Serrallés, 2012)
Resultat 2013: inget race
Racedistans (per race): 35 minuter
Spa-Francorchamps är en oerhört snabb bana. Ingen annanstans under F3-säsongen spenderar förarna en lika stor andel av varvet på full gas, vilket öppnar upp för tät racing och gör möjligheterna till omkörningar bättre än på många andra banor. Majoriteten av kurvorna tas i mycket hög fart – ofta över 200 km/h – men området runt start- och målrakan domineras av den långsamma Bus Stop-chikanen och hårnålen La Source, där en bra utgång är av yttersta vikt inför klättringen uppför hårresande Eau Rouge och den efterföljande Kemmel-rakan.
Nyckeln till en bra varvtid på Spa är att hitta rätt balans mellan toppfart på de långa raksträckorna och fullgott grepp i de aerodynamiskt krävande kurvorna i banans mittsektion. Många tenderar att välja toppfart före väghållning för att bättre kunna försvara sig mot och utföra omkörningar, men gränsen till överdrift är hårfin och minsta felbeslut kan snabbt medföra potentiellt förödande överstyrning som dödar däcken inom loppet av några varv.
Landskapet runt Spa-Francorchamps kantas av Ardennernas täta skogar och kuperade bergssluttningar, och området är ökänt för sina snabba väderomslag. Vid F3-EM:s senaste besök, 2012, fick ett av racen ställas in på grund av ett massivt skyfall. Banan är också den längsta på kalendern med sina 7.004 km.
FILM: Följ med Felix på ett varv runt Spa-Francorchamps i Formel Renault (2008).
FELIX PERSPEKTIV:
”Spa är en fantastisk bana; alla älskar att köra där. Den har en otrolig blandning av snabba och långsamma – men tekniskt svåra – kurvor, och dessutom blir det alltid väldigt tight och tuff racing längs med rakan efter Eau Rouge. Jag körde där senast 2012 och fick uppleva hur enormt snabbt vädret kan slå om på Spa; det kan gå från klarblå himmel till ösregn på tio minuter. Det ska bli väldigt kul att komma dit, och målsättningen är att fortsätta i samma positiva riktning som vi tog mot slutet av helgen i Budapest senast. Jag åker till Belgien med extra starkt självförtroende efter dubbelsegern i FA1 på Monza för två veckor sedan, och Spa är en av få banor jag ännu inte har vunnit på i Formel 3. Jag ska göra mitt bästa för att ändra på det den här helgen.”
TIDSSCHEMA
Fredag 20 juni
Fri träning 1: 09.45 (40 minuter)
Fri träning 2: 10.30 (40 minuter)
Kval 1: 14.10 (20 minuter)
Kval 2: 17.15 (20 minuter)
Lördag 21 juni
Race 1: 11.45 (35 minuter)
Race 2: 16.30 (35 minuter)
Söndag 22 juni
Race 3: 10.05 (35 minuter)
SÅ FUNGERAR DET – EN SNABBGUIDE TILL F3-EM
FIA Formula 3 European Championship är det officiella europamästerskapet för Formel 3. Varje tävlingshelg utgörs av tre race, som alla är 35 minuter (ca. 100 km) långa och värda lika många poäng enligt samma fördelningsstruktur som används i bland annat Formel 1 (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1; de tio främsta i varje race tar poäng).
Startuppställningen till de tre racen avgörs i två separata tidskval, där det bara handlar om en enda sak: att köra så fort det över huvudtaget är möjligt över ett flygande varv.
Den förare som noterar det snabbaste varvet i det första kvalet får starta i pole position (längst fram) i lördagens Race 1, och den som toppar resultatlistan i det andra får ge sig iväg från samma fördelaktiga utgångsläge i Race 2. Den som är näst snabbast får starta från ruta två, trean från ruta tre o.s.v. Startuppställningen till Race 3 bestäms av varje förares näst bästa varvtid i det andra kvalet.
KALENDER
Hela kalendern för säsongen 2014 hittar du här.
STARTLISTA
FIA Formula 3 European Championship 2014 – team och förare
SÅ FÖLJER DU FELIX I HELGEN
HEMSIDA
Den centrala knutpunkten i rapporteringen är www.felixracing.se, som kommer att uppdateras fullt ut under helgen med rapporter från samtliga träningar, kval och race. Även andra relevanta nyheter, bilder, videoklipp och annan information kommer att göras tillgänglig på hemsidan. Här hittar du allt som rör Felix – och lite till.
TV
Samtliga helgens tre race direktsänds på www.fiaf3europe.com, där också live timing finns att tillgå under alla pass som körs. En banner med direktlänk till livestreamen kommer att göras tillgänglig från slider-flödet högst upp på startsidan av www.felixracing.se. I Sverige sänder Viasat från säsongens samtliga race, och under 2014 bidrar dessutom Eurosport med ytterligare fördjupning i ett magasinprogram efter varje deltävling.
TV-tider
Lördag 21 juni
Race 1: 11.30 | Viasat Sport (LIVE)
Race 2: 20.00 | Viasat Motor (eftersändning)
Söndag 22 juni
Race 3: 09.50 | Viasat Sport (LIVE) / 18.30 | Viasat Motor (repris)
[yes_list]
[/yes_list]
SOCIALA MEDIER
Interaktionen med fans och supportrar kommer huvudsakligen att äga rum på Facebook, där intresserade har möjlighet att själva kommentera, diskutera och ställa frågor om händelseförloppet på banan. Felix återfinns också på Twitter, där han twittrar om allt som rör hans karriär under namnet @FRosenqvist.